close
България

Бургас се включва в Международната нощ на прилепите

prilep

За поредна година Бургас ще се включи в отбелязването на Международната нощ на прилепите. За разлика от предишни издания, този път акцентът да бъде насочен към възрастните граждани на града, а не към децата. Целта е да се повиши знанието им за техните непознати съседи, които споделят градското пространство и дори обитават едни и същи жилищни сгради с нас хората.

Опазването на прилепите в последната година стана особено актуална тема във връзка със санирането на жилищни сгради и запазване на зимуващите между фугите бозайници.

Нощта на прилепите тази година се организира от Българска фондация Биоразнообразие, сдружение „Зелени Балкани“, Община Бургас и НЕПИАСТ- Бургас.

С какво прилепите са полезни за хората?
От къде идва изразът „сляп като прилеп“?
Какво е общото между прилеп и гумено мече?
Кои прилепи спят на палатка?
Кой е най-големият им враг?

Отговори на тези и на други любопитни въпроси ще даде известната изследователка на прилепи – Станимира Делева, която само преди няколко месеца се завърна от Коста Рика, където изследваше местните пещери и прилепите, които ги обитават. Тя ще въведе гостите в прилепския свят с презентацията си „Нашите мили диви съседи“.

Организаторите ви канят в Културен център „Морско казино“ на 24.10.2017 (вторник) от 18.30 часа в зала Георги Баев. След това за заинтересованите ще има разходка с детектор за прилепи в Морската градина на града.