close
България

Бургас с три нови автобусни линии

transport-burgas

От 24.02.2017 г. Бургас ще се сдобие с три нови линии. Нововъведенията се правят, след като кметът на Община Бургас Димитър Николов постави изискване към „Бургасбус“ да се съобразят максимално с исканията на бургазлии.

„Гражданите показаха, че желаят по-малко прикачвания и основната цел на новите линии е те да пътуват още по-бързо и по-удобно. С въвеждането им няма да се нарушат интересите на всички, които в момента ползват бързите линии“, каза директорът на „Бургасбус“ Петко Драгнев.

Наименованията на новите маршрути са Б11, Б12 и 9, а автобусите, които ще ги обслужват, ще са с валидатори. Те ще свързват най-големия комплекс на града „Меден рудник“ с „Изгрев“ и „Славейков“. Линиите са създадени след серия от разговори с жителите на „Меден рудник“ и са съобразени с предложенията, които „Бургасбус“ получи след въвеждането на новата транспортна схема.

Новите линии Б11 и Б12 ще заменят досегашните 11А и 12А, които ще спрат да се изпълняват. Нововъведенията са създадени така, че да допълват Бързата линия, а освен това ще наситят с превозни средства местата, където имаше нужда от намаляне на интервала  между автобусите. Не на последно място, новите линии ще дадат и алтернатива за маршрутите, където към момента  липсват валидатори в транспортните средства.

Линия Б11 ще минава през улица „Въстаническа“, през булевард „Захари Стоянов“, а след като излезе от комплекс „Меден рудник“ ще минава през „Индустриална“, за разлика от бързата линия, която минава по околовръстния път.  Важно уточнение, което трябва да направим, е, че Б11 и Б12 ще използват старите спирки на Терминал Юг  и няма да влизат  в отбивката преди терминала. Пътят на автобус Б11 продължава по булевард „Демокрация“ и стига до Терминал Изгрев през улица „Петко Задгорски“. Така ще свързва Зона Б на „Меден рудник“ с комплекс „Изгрев“.

Линия Б12 ще покрива Зона А на комплекса и ще я свързва с комплекс Славейков. Автобусът отново ще преминава през улица „Индустриалана“ и булевард „Демокрация“, но на кръговото в комплекс „Зорница“ ще продължава към булевард „Проф. Яким Якимов“ и Терминал „Славейков“.

Последната нова линия, която ще бъде въведена от 24.02.2017 г., е новата линия 9, която ще свързва „Меден рудник“ с комплекс „Славейков“. Тя ще е оптимизирана комбинация от линиите 91 и 92, които ще преустановят пътуването си. Тази линия ще запази възможността на пътниците от всички зони в ж.к. „Меден рудник“ да направят връзка с центъра на града, както и с площад „Трапезица“ и автогара „Запад“. Тези, които до сега използваха спирките по улица „Гладстон“ и „Сан Стефано“, ще видят алтернатива в спирките по булевард „Христо Ботев“.

Докато новите линии бъдат въведени в цялостната система, информацията на таблата в автобусите е възможно да дава грешки, за което предварително се извиняваме, казаха от „Бургасбус“.

Маршрутна промяна ще получи и обслужващата „Меден рудник“ линия 9а. Тролейбусите ще продължат да се движат по маршрутите си, като по този начин с въвеждането на новите линии интервалът между превозните средства ще бъде 7 минути.

Всички промени, направени досега по новата транспортна схема, целят улесняване на пътуванията и свеждане до минимум  прекачванията на пътниците.

По-подробна информация можете да получите на сайта на „Бургасбус“(www.burgasbus.info).