close
България

Бургас чества днес 139 години Свобода

burgas – osvobojdenie

Бургас чества днес паметната дата в своята история – 6 февруари. На този ден преди 139 години в 3 часа следобяд в морския град влиза „Летящия отряд“ на полковник Александър Михайлович Лермонтов, специално сформиран за освобождението на Бургас. Въпреки големия студ, цялото население, начело с първенците Васил Максимов, Никола Русалиев, Койчо Кехая и духовенството с икони и хоругви, а гражданите с хляб и сол, излизат в края на града, за да посрещнат тържествено освободителите.

Официалните чествания започнаха от 11.00 часа на площад „Атанас Сиреков“ с ритуал по издигане на националния флаг на Република България, флаговете на Европейския съюз, Общината и благодарствен молебен за благоденствието на свободен Бургас.

На мястото, където са били посрещнати преди 139 години руските освободители, днес Паметника на руските освободители, се проведе тържественият ритуал по отдаване на военни почести по повод светлата годишнина. Зам.-кметовете на Бургас Красимир Стойчев и Йорданка Ананиева, зам.-областният управител Севдалина Турманова, председателят на Общински съвет Бургас Костантин Луков, почетният консул на Руската Федерация в Бургас Тонко Фотев, директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Калоян Калоянов, общински съветници, представители на политически партии и редица граждани поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Честванията продължават с изложбата „Освобождението. Военните кореспонденти изпращат…“, която ще бъде открита от 17.00 часа в Историческата експозиция на ул. „Лермонтов“ № 31.

От 18.00 часа в Дом на писателя на ул. „Вола“ № 1 ще се състои рециталът на бургаските поети по случай Освобождението на Бургас – „Свобода единствена“.