close
България

Бургас чества 133 години от Съединението

6

С тържествен ритуал и богата празнична програма Бургас отбеляза 133-та годишнина от Съединението на България.

По традиция  тържествата започнаха с ритуал по издигането на националния флаг и знамето на Европейския съюз на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Община Бургас.

На официалната церемония присъстваха зам.-министърът на околната среда Атанаска Николова , зам.-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева, областният управител Вълчо Чолаков, директорът на ОД на МВР старши комисар Калоян Калоянов, флотилен адмирал Мален Чубенков, депутати и общинските съветници.

След това пред Паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк до Военен клуб-Бургас беше отслужена заупокойна молитва в памет на всички герои, дали живота си в борбата за Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Официални лица и граждани положиха венци и цветя на признателност към всички, паднали в Сръбско-българската война от 1885 г., довела до Съединението на България.

Програмата, посветена на националния празник завърши на пл. „Атанас Сиреков“ с надиграване с участието на Клуб за български народни танци „Чанове“,  в което се включиха десетки граждани.