close
България

Бургас ще отбележи 80-годишнината на Дунавското хоро

duhova-muzika

Бургас също ще се включи в националната инициатива на Съюзът на българските музикални и танцови дейци за отбелязване на 80 години от написването на най-популярното българско хоро – Дунавското от композитора Дико Илиев.

Бургаският духов оркестър, под диригентската палка на Маестро Христо Кожухаров, ще изсвири знаковата пиеса на 28 април /петък/ от 12:00 часа пред Експо център „Флора Бургас“, когато ще бъде и откриването на Националната изложба на цветя.

Едва ли има българин, който не е чувал името на композитора Дико Илиев. Той е роден през 1898 година в село Карлуково, община Луковит. Когато написва Дунавското хоро през 1937 г., е бил в оркестъра на 36-ти пехотен козлодуйски полк, с който е свързан от 1931 до 1958 година. През 1948 година става негов диригент.

Дико Илиев е бил диригент на духовия оркестър към читалището в Оряхово. Създава много духови оркестри във Врачанско и Монтанско. Написал е десетки хора, над 20 марша, а също така и ръченици, валсове, танга, китки. Той става родоначалник на жанра хора за духов оркестър. Обединявайки свежестта на народната музика с елементи от градския фолклор, творецът създава неподражаеми по своята сила на въздействие образци.

Датата 18.04.1937 г., собственоръчно изписана от композитора, стои върху оригинала на „Дунавско хоро“. През изминалите 80 години творбата се превръща в музикална емблема на българщината и на духовите оркестри.

Съюзът на българските музикални и танцови дейци реши да се организира национално отбелязване на този юбилей. След мемориалния компактдиск със записи на Маестро Месру Мехмедов и книгата, посветена на Васко Абаджиев, честването на годишнината е следваща стъпка, по пътя към съхраняването на българската музикална памет.