close
Спорт

БФС запазва сегашния формат на първенството, сезонът стартира на 14 юли

futbol-bfs

Новият сезон в Първа лига ще има рекордно ранен старт. Шампионатът за 2017/18 ще започне на 14 юли (петък). Същият уикенд ще е първият кръг в първенството.

За сравнение през 2015/16 той стартира на 17 юли (петък), а през този на 29 юли. Ранното начало се налага заради предстоящото световно първенство в Русия през лятото на 2018 година. Той ще се проведе от 14 юни до 15 юли.

Поради тази причина шампионатът трябва да завърши до средата на май в зависимост от изготвянето на календара – 13 или 20 май. Дотогава трябва да се вместят и баражите за Лига Европа и тези за влизане и оставане в елита.

Форматът на Първа лига с 14 отбора и две плейофни половини, втората с две групи по 4 отбора, ще бъде запазен, твърди „Тема спорт“. Без значение дали България ще се е класирала на мондиала в Русия, или не, ФИФА е разпоредила всички шампионати да приключат до средата на май. Финалът за Купата на България е планиран за 16 май.

БФС ще продължи да бъде безкомпромисен по отношение на стадионите и изискванията за тяхното лицензиране за тимовете от Първа и Втора лига. Двата шампионата остават в ефира на Диема спорт.

Възможно е клубовете да поискат ревизиране на някои от клаузите, довериха източници от централата. Това ще се случи на предстоящия в началото на юни Изпълком.

Тогава официално ще бъде утвърден календарът за новия сезон. Очаква се зимната пауза да е по-къса.