close
Свят

Българин оцеля 11 часа в ледено море

7785

Българин оцеля 11 часа в ледено море. 40-годишният Иван Дойчев виждал спасителите си и това го мотивирало да плува към тях, разказва пресата във Великобритания.

През цялото време на ужасното си изпитание Дойчев се опитвал да остане позитивен, пише „Standard.co.uk“, цитиран от NOVA.

Заради силно течение мъжът бил завлечен навътре в морето и се отдалечил от брега в протока Пентланд Фърт, Северна Шотландия. Така бил принуден да плува с часове в ледените води.

Спасителната операция започнала в сряда в 17:20 часа, веднага след като мъжът е обявен за изчезнал, пишат още медиите на Острова.

Бреговата охрана на Шетландските острови предприема „обширно търсене“ през нощта, като спасителни лодки тръгват от три града.

Открит е в четвъртък около 03:15 часа сутринта от екипажа на руски тренировъчен кораб.

„Първият час беше ужасен, течението ме дърпаше навътре и навътре. Бях по средата на морето. След това посоката му се обърна и започнах да се връщам към брега. Видях хеликоптерите и лодките. Бяха много далеч и разбрах, че ме търсят“, разказва Иван Дойчев пред местните медии.

„Може би съм късметлия. Всичко, което направих, е да остана позитивен. Не изпаднах в паника. Просто продължих да плувам“, заявява Дойчев.

Той е откаран в болница за прегледи, но състоянието му не е тежко.