close
Свят

Българин с 90 кг хашиш заловен в Италия

narkotici

Български тираджия е арестуван с 90 кг хашиш в камиона, който шофирал, на пристанище Чивитавекия, близо до Рим, съобщи италианската осведомителна агенция Адиенекронос. Операцията по залавянето му била по сигнал на агент на прикритие в международна наркобанда. В потвърждение на сигнала нашенецът пристигнал с ферибот в Италия от Барселона. Докато чакал за рутинна проверка, възрастният човек зад волана изглеждал уплашен и изнервен, объркал изходите за леки и за товарни автомобили като излязъл заедно с лимузините.

Оказало се по-късно, че той е на 69 г., за пръв път рискувал да се замеси в съмнителен превоз, защото семейството му било в тежко материално положение. При последвалите разпити признал само, че хората, които го наели, изглеждали подозрителни, а голямата сума, която му предложили за курса, подсказвала, че има нещо нередно, с което го ангажират. Той заявил обаче, че не знаел какво точно вози и даже не предполагал, че става участник в наркотрафик. Полицейско куче, обучено да търси дрога, надушило под леглото в кабината му три големи чанти, добре опаковани, а в тях – 826 пакета хашиш, увити в кафява промазана хартия и целофан. Между наркопакетите имало кафе и захар, за да се заблуди кучето, но неговото обоняние се оказало безпогрешно.

Пазарната стойност на открития наркотик е 500 000 евро, съобщава полицейски говорител в Чивитавекия. Българинът, чието име не се съобщава по негова молба, се намира в ареста там. Повдигнато му е обвинение за трафик на наркотици. Засега той не е поискал промяна на мярката за неотклонение в по-лека.

Не за пръв път финансовата гвардия на Италия съвместно с тайните служби залавя гражданин на България, замесен в търговия с бяла отрова през границите. През август испанската и италианската полиция заловиха над 3 тона хашиш за 2 млн. долара в кораб край бреговете на Италия. Съобщено бе, че е задържана наркобанда, водена от българин. Арестувани бяха 11 души от различни националности, заподозрени за пренасяне на дрога в Северна Италия от Испания, предаде агенция АНСА. По данни от чуждата полиция българският наркобос имал връзки с калабрийската мафия Ндрангета, писаха медии. Информацията не беше официално отречена, нито потвърдена. На пресконференция в РИМ беше отбелязано само, че бандата е успяла да внесе в Италия огромни количества хашиш и марихуана. /trud.bg