close
LifeStyle

България втора на Евровизия 2017

kristian-kostov

Българският представител Кристиян Костов спечели второ място на конкурса Евровизия 2017.

Кристиан Костов спечели второто място с песента Beautiful Mess, създадена от международен екип. За него Македония, Норвегия, Естония и Беларус дадоха максималните 12 точки. Румънците ни дадоха 10 точки. В същото време Армения, Португалия и Украйна не му дадоха нито една точка.

Това е най-доброто българско представяне досега в този конкурс. През 2007 година изпълнението „Вода“ на Елица Тодорова и Стоян Янкулов бе класирано на пето място. Миналата година Поли Генова беше четвърта с песента си If love was a crime. Сегашното второ място на Кристиан Костов е нов връх на българкото участие в този популярен конкурс.

Победител в Евровизия 2017 стана 27-годишният португалски певец Салвадор Собрал. Той получи най-голяма подкрепа, за него гласуваха зрители и членове на журито от 42 страни. Португалецът събра общо 758 гласа. Той изпълни лиричната песен на роден език „Amar pelos dois“ („Любовта на двама“), написана от сестра му.

Европейските букмейкъри предварително го бяха посочили за лидер. Собрал е единственият изпълнител, излязъл на малката сцена, в неговото изпълнения липсване танцуване, а светлинните ефекти бяха минимални. Зрителите осветиха залата с фенерчетата на своите телефони Той не участваше в първите репетиции заради здравословни проблеми. Певецът има порок на сърцето и се нуждае от присаждане на сърце, както твърдят медии.

Кристиан Костов е роден в Москва на 15 март 2000 година, той е гражданин на Русия и България. Неговият баща е българин. През 2006 г. се записва в известния руски детски ансамбъл „Непоседи“. Участва в първия сезон на руското издание на шоуто за таланти „Голос. Дети“ в отбора на Дима Билан и стига до финал. През сезон 2015/2016 участва, стига до финал и завършва на второ място в българското издание на „X Factor“.