close
България

България е с най-много пушещи девойки в света

jena-pushi-cigara

 

Около 11 процента от юношите по света на възраст между 13 и 15 години пушат – цигари или пури, сочи публикувано неотдавна глобално проучване сред учениците.

Изследователите са използвали данни от проучвания сред юноши в 61 страни, извършени в периода 2012-2015 година. В половината от тези страни пушат най-малко 15 на сто от момчетата и поне 8 на сто от момичетата.

От всички страни, цитирани в проучването, най-малко пушат юношите в Шри Ланка (1,7 процента), а най-много – в Източен Тимор (35 на сто). Най-малко млади момчета пушат в Таджикистан (2,9 процента), а най-много – в Източен Тимор (61,4 процента).

България намира място в тази тревожна статистика с броя на пушачките сред девойките. Именно у нас техният брой е най-висок – цели 29 процента, докато в Таджикистан пушат само 1,6 от момичетата.

Отбелязва се, че проучването е обхванало само юноши между 13 и 15 година, записани като ученици. Тъй като в много страни има значителен брой деца, които не ходят на училище, авторите правят уговорката, че тези данни не могат да дадат напълно точна картина на тютюнопушенето сред юношите там.