close
България

България избира президент и гласува на референдум

izbori

Днес гласуваме за президент и вицепрезидент и за национален референдум.

6 834 278 души имат право да дадат своя вот на изборите за президент и вицепрезидент. 6 832 288 или с около 2 000 по-малко са тези, които могат да гласуват на референдума, припомня „Фокус“.

Разликата се дължи на допълнителното условие, според което в националното допитване могат да участват само лица, които имат постоянен адрес на територията на страната към датата на издаване на указа на държавния глава за насрочването на референдума – 8 август.

В страната гласуването ще се извърши в 12 418 избирателни секции. Машинно ще може да се гласува в 500 от секциите в България, като тази година електронният вот няма да бъде експериментален, а официална алтернатива на традиционното хартиено гласуване. В чужбина ще бъдат разкрити 325 секции в 71 държави. Над 35 ще са единствено във Великобритания, където секциите ще са 53. В кандидат-президентската надпревара ще участват общо 21 двойки.

Едновременно с изборите за президент ще се проведе и референдум с три въпроса:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?;
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?;
3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Частични избори за кметове ще се проведат на три места – столичния район „Младост”, кметство Грохотно и кметство Друмево, като общият брой на хората, които ще могат да гласуват с три бюлетини е 90 455.

Изборният ден ще приключи в 20.00 часа, като ако след този час пред секциите има още избиратели, които не са упражнили правото си на глас изборният ден там може да бъде удължен с не повече от час.

Към момента са регистрирани осем неправителствени организации за наблюдатели на изборния процес, като общият брой на наблюдателите е 2069. Международните наблюдатели са 45 от 6 организации. Шест социологически агенции с общо 1668 анкетьори са ангажирани с „екзитпол“-а за изборите.

Новото тази година, е че гласуването на президентските избори е задължително и лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избори от един и същ вид, ще бъдат изключени от избирателния списък за следващите избори за президент и вицепрезидент, съобщава агенция Фокус.

Неупражняването на правото на глас в изборите за президент и вицепрезидент на републиката не възпрепятства правото на гласуване при евентуален балотаж.

Друго въведение е квадратчето „Не подкрепям никого”. Вотът ще се брои за действителен глас, но няма да се разпределя пропорционално към никоя от кандидат-президентските двойки.

Над 20 000 полицейски служители ще се грижат за охраната на избирателните секции. Органите на реда ще участват в охраната при транспортиране на бюлетините и чувалите с протоколите.