close
България

България на 109-то място по свобода на медиите

reporteri-bez-granici

България се намира на 109-то място в новата класация на „Репортери без граници“ за свобода на медиите, цитирана от news.bg.

Индексът за свобода на медиите по света на неправителствената организация класира общо 180 държави.
През миналата година България беше класирана на 113-о място.

България е класирана най-ниско от всички страни в Европейския съюз.

Според оценката на „Репортери без граници“ това се дължи на среда, доминирана от корупция и тайни сделки между медии, политици и олигарси. Отбелязва се също, че разпределението на средства от европейски фондове от страна на българското правителство за определени медии се извършва с пълна липса на прозрачност, което прави медиите некритични към правителството.

Методологията на „Репортери без граници“ включва няколко критерия, като медийна независимост, самоцензура, плурализъм, законова рамка, прозрачност, качество на инфраструктурата в подкрепа на създаването и изготвянето на новини и информация.

Изводът: само в 49 държави по света има свобода или поне задоволително положение за медиите.
Норвегия е начело по свобода на медиите в света, но въпреки това има какво да се желае и там по отношение на свободата. Следват Швеция, Финландия, Дания и Холандия. В дъното на класацията е Северна Корея.

Свободата на медиите никога не е била толкова застрашена, като за последните пет години се отчита влошаване с 14%. Все по-голямото следене [на медиите] и нарастващата популярност на лидери с авторитарни уклони по света подкопава свободата, и тревожни сигнали се наблюдават дори в развитите демокрации, обобщава организацията.