close
LifeStyle

България се класира за финала на Евровизия

evroviziq

България се класира за големия финал на „Евровизия 2018“. Той ще е на 12 май в събота от 22.00 часа в Лисабон, Португалия. На финала отиват още представителите на Австрия, Естония, Кипър, Литва, Израел, Чехия, Албания, Финландия и Ирландия, съобщи БНТ. Група Equinox намери място сред 10-те страни от първия полуфинал на песенния конкурс, които продължават към голямото шоу. Жана Бергендорф, Владимир Михайлов, Георги Симеонов-JJ, Джони Манюел и Трей Кембъл изпълниха в Лисабон песента Bones на композитора Борислав Миланов и в събота ще се състезават с още 26 състава.

Вчера деветнайсет страни се бориха за 10 места в по-„трудния“ полуфинал, тъй като поради нечетния брой изпълнители държавите бяха с една повече от следващия.

В тази група са и някои от фаворитите на букмейкърите: колоритната представителка на Израел Нета с парчето си Toy, кипърската представителка Елени Фуриера, певецът от Чехия Миколас Йозеф и участничката от Естония Ирина Нехаева, с оперно изпълнение и впечатляващо визуално представяне с 3D мапинг. Залозите са много динамични. Към момента букмейкърите отреждат на българския състав седмо място във финалното класиране, което е комбинация от вота на зрителите и оценките на професионални журита от всички държави.

Вторият полуфинал е на 10 май, а финалът ще се излъчва на 12 май от 22 ч. пряко по БНТ.