close
Свят

Българи плащали по 100 000 евро за сафари в Африка

lyv-safari

Българи с високи финансови възможности дават по 100 хил. евро за ловен тур в Африка, разказва собственик на туристическа фирма, организиращ такива специализирани пътувания до страните от Черния континент, цитиран от „Монитор“.

В последните години се наблюдава раздвижване на интереса към лова в Африка, който е много специфичен, обяснява той. Според него една от причините е, че ловът и в България вече не е евтино хоби и става все по-скъп. Затова и хората с повече възможности предпочитат да отидат на места  за дивеч, каквито нямаме в нашата страна.

„В Африка ценово най-достъпни дестинации за сафари са Намибия и Южна Африка. Ловът на антилопи е най-разпространен и евтин. В ценовата  листа  следват по-специфичните животни и т. нар. голяма петорка – лъв, бивол, слон, леопард хипопотам или носорог. Все повече българи с финансови възможности ходят на такъв лов, който излиза над 100 хил. евро“, уточнява бизнесменът.

Най-евтината такса за отстрел на дивеч в Африка е 150 евро за антилопа или прасе, което е поносимо, защото у нас те вече я доближават и даже на места я надхвърлят. По думите на туристическият агент най-достъпните оферти са за 7-дневни турове, които струват по 1260 евро, като цената включва настаняване, храна, нощувки и транспорт на място, както и предварителна обработка на трофеите. Самолетният билет и таксата за отстреляните животни обаче се плащат отделно.

Според нашенеца, в известна степен Намибия е по-предпочитана, защото няма големи температурни разлики. В зависимост от района на лова в Южна Африка обаче през зимата температурата може да варира от -15 до +35 градуса. В още много страни се организират сафари – Замбия, Мозамбик, Танзания, Зимбабве. Те обаче са по-скъпи и се ходи на лов за по-специфични видове животни и за трофеите се плащат много по-високи такси. Мозамбик се слави с най-ценните си биволи, Замбия – с лъвовете, в Зимбабве – със слоновете. Тези дестинации обаче са за опитни ловци, които знаят какво искат и къде да го търсят. За начинаещите се препоръчва да започнат с лов на антилопи, добавя туристическият експерт.

Експертът обясни още, че българи ходят на ловен туризъм и в Европа. Там търсят типично нашата гонка за лов на дива свиня . Малко държави обаче организират подобни неща. Това са Румъния, Македония, Чехия, Унгария – избирателно. В Австрия ловът на гонка е само веднъж в годината. В Германия пък не се прилага, освен на територията на частно стопанство с точна територия и собственост.