close
България

Българи създават соларен самолет на бъдещето

solaren-samolet

Българи създават самолет на бъдещето, който ще се захранва от соларни батерии. С изобретението си те ще участват в конкурс на „Боинг“.

Twin Ray е първият по рода си соларен самолет, вдъхновен от рибата Скат. Twin идва от английското близнаци, защото изобретателите – IT специалистите Добромир и Явор – са като братя.

Явор работи по проекта в България, а Добри търси финансиране в Италия.

3000 соларни панели ще бъдат разположени върху летателния апарат. Те се зареждат от слънцето, за да изминат разстояние от 400 км. Самолетът е създаден на принципа на легото.

„Продаваме комплект от части, които пилотът може да сглоби сам, по този начин може да пилотира много по-бързо, отколкото един нормален самолет”, каза Явор Христов.

Самолетът ще промени пътническите полети и транспортните услуги.

„Използва автономна система, която да прави доставки до близки острови – такива острови много често нямат достъп до гориво и до поща”, обясни Явор Христов.

Twin Ray е на финал в конкурса на „Боинг”.

Ако спечелят, наградата се равнява на 30 000 евро подкрепа и менторство.

Миналата година първият соларен самолет Solar Impulse направи пълна обиколна на земята. За разлика от него Twin Ray е по-бърз и е проектиран за двама души. Има дори и камера.

„Добри откри, че много инциденти в самолетите стават, понеже хората си правят селфита по време на полета. Ще вградим в самата кабина камери, които да помагат за правене на селфита без пилотът да се разсейва”, допълни още Явор.

Ако се намерят инвеститори, Twin Ray ще бъде факт през 2020 г. /bTV