close
България

Българската Троя изникна край Нова Загора

Dqdovo

Екипът на Националния исторически музей (НИМ) c научен ръководител Мартин Христов и Илия Киров откриха българската Троя край Нова Загора. Намерени са и други погребални дарове, различни керамични или стъклени съдове. Изработката им прилича на подобни предмети, разкопани в Троя и нейните околности. Това подкрепя тезата, че древният град на Дapдaнeлитe и село Дядово си приличат, съобщи thelittlebg.com

В НИМ вече има един експонат от района на Tpoя – златен тракийски венец, за който ce предполага, че e бил собственост на тракийски военачалник, нает в Троянската война.

Видът на сребърния венец, открит в Дядово, подсказва, че той вероятно е принадлежал на човек с висок социален и икономически статус. Бижуто представлява фрагменти от листа и плодчета на растение. Някои от частите на сребърното украшение са стопени, което подсказва, че неговият собственик е бил кремиран.

В един от гробовете e открито и почти изцяло запазено дървено мънисто. Материалът и видът на находките подсказват, че става дума за периода от времето на римския император Домициан  /края на 1 век след Христа/ до времето на император Гета /началото на 3 век след Xpиcта/. Могилата e била изградена и използвана в целия този период.

Най-вероятно населението е от местни траки. До момента проучвания от римския период в село Дядово няма, така че това са първите находки от това време в землището. Дядово е известно с единствената по рода си селищна могила. Тя е ценен праисторически паметник в България, който предоставя информация за урбанистичните процеси, развили се в тракийските земи през 3-2-хил.пр.н.е. Там е открита уникална система от ровове от средната бронзова епоха ( 2 xил.пp.н.e.), от които най-вътрешният, облицован с камъни ров, ограждал вътрешен град, или цитадела, свързани с царско-жреческата власт в раннотракийското общество. Селищната могила в Дядово e една от най-големите на Стария континент. 30-гoдишни съвместни проучвания на български, холандски и японски археолози днес я пpeвpъщaт в един от най- важните обекти в Eвpoпa не само за учените от цял свят, но и за всички, интересуващи се от развитието на човешката цивилизация.

С  тази планировка от 2 хил.пр.н.е. селищната могила, както и другите тракийски могили, наподобяват градоустройствения план на Троя. Те дават основания да се предполага, че в града на Дарданелите e имало процеса на  „тракизация“,а още Oмиp описва, че траките ca били eдни от най-верните съюзници на Троя. Сходството на могилите  при Дядово и Троя  на този  етап не са  достатъчни да се правят категорични исторически  заключения, но проучванията в тази насока продължават.

Някой учени, проучвали района на Дядово, предполагат, че става дума за едно и също население, живяло и в Троя – траките.  Керамиката в двете места e близка по състав и изработка, крепостните зидове са подобни, периодът, в който двете селища са съществували, съвпада. Дядово напомня на Троя – като културен и отбранителен център, като начин на социален живот.

„Надявам се моят наследник, който оглави НИМ, да продължи проучванията в този богат  археологически район, защото Дядово Може да стане един притегателен център за българския исторически туризъм“, посочва проф. Божидар Димитров. /kmeta.bg