close
Свят

Валенсия премина на 4-дневна работна седмица

pisane-rabota

Валенсия премина на 4-дневна работна седмица. Това е първият град в Испания, който въвежда експериментално да се работи 32 часа седмично.

Тестът ще продължи до първата седмица на май. Целта на пилотната програма е да се направи анализ за здравословното и емоционалното състояние на работещите във Валенсия. По време на експеримента ще се проучи и дали с 4 работни дни се повишава ефективността на работата и дали намалява замърсяването на околната среда, предаде БНТ.

Кметът на Валенсия Жоан Рибо посочи, че градът е европейски еталон в иновациите и че това е иновативно изживяване. По време на старта на информационната кампания в четиридневния работен ден на 24 март той каза: „Искаме приятелски, здрав град, който се грижи за хората. Искаме хората да работят, за да живеят, а не да живеят, за да работят“.

А кое е по-добре – да се работи 4 дни вместо 5, ще стане ясно в средата на юли, когато ще излязат резултатите от проучването.

Подобни експерименти наскоро бяха проведени в други страни, включително Литва, Обединеното кралство, Нова Зеландия, Германия, Швеция, Исландия, Португалия и Япония.