close
България

Валентин Радев: Турският служител, нападнал българин, ще бъде наказан

valentin-radev

Грубо са действали, непозволено и при това на наша територия. Извинили са се веднага. В момента има контактна група между двете страни, служителят ще бъде наказан и ще се вземат съответните мерки.

Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев, предаде репортер на БГНЕС.

В парламента днес Радев пресъздаде хронологично инцидента от 29 октомври, при който турски граничари – служители на пункт Хамзабейли, нанесли телесна повреда на българин в района на ГКПП – Лесово.

Този наш съгражданин е искал да отиде някъде в Турция, на екскурзия или по друг повод, когато минава на проверка на турското КПП има някакъв проблем с турската система, те не успяват да му сложат печат и да оправят документите. Той решава, че се отказва, прави обратен завой през КПП и тръгва обратно.

Турските гранични власти решават, че има нещо съмнително и ще мине през рентген. Тръгва обратно и те решават, че има нещо в колата. На 10-20 метра на наша територия го настигат. Той не е знаел, но е трябвало да предвиди, че след като му правят проверка и има рентген, тези съмнения се потвърждават по един начин – проверяват те, смята Радев.

„Доколкото разбрах, цялата документация е дадена на прокуратурата в Ямбол. Служителите са били няколко, но единият от тях е бил по-агресивен, той го е проверявал и негова е била отговорността. Страхът му е бил, че ще бъде уволнен, ако не направи проверката и това е нормално. Българският гражданин е разпитан и е дал показания. Не знам друг подобен случай“, коментира Радев.

Вътрешният министър бе категоричен, че има правила и в българската, и в турската страна, и те трябва да се спазват, без значение на кое КПП сме. „Мисля си, че нашият гражданин не е преценил какво може да се случи. Турските гранични власти са действали много грубо и неправилно“, посочи още Валентин Радев. /БГНЕС