close
България

Валентин Ревански: Нека знаем уроците на историята, за да ги предаваме на деца и внуци, да бъдем единни в целите си и заедно в делата си!

revanski

Уважаеми съграждани, честит празник!

Днес се навършват 144 години от Освобождението на Ямбол след петвековно османско робство и след „Петте дни на ужаса“. Нашите предци доказаха с героизма и саможертвата си, че Освобождението не ни е дар, че българинът знае как да се сражава и да умира за Отечеството. Разбира се, помощта на нашите руски освободители беше водеща за свободата ни.  Нека да си спомним за руските генерали, които бяха възхитени от смелостта на българските опълченци. Нещо повече, нашите предци и освободители смаяха Европа, която очакваше победа на Османската империя, разполагаща с по- модерно оръжие, с по-подготвена армия. Но европейските лидери се заблуждаваха. Не бяха предвидили непоколебимата воля за победа, желанието България най-после да бъде свободна и да върви по свой път на развитие.

Не по-малък е подвигът и героизмът на хората, които останаха в опожарения, разрушен и ограбен Ямбол. За тях, обикновените герои, Освобождението е било истинско Възкресение! Историята мълчи за тях, но ние трябва да ги помним и споменаваме! Да сведем глави и пред подвига на българите с необикновена смелост, които посрещнаха казаците на полковник Бакланов!

Нека помним, кой ни е помогнал и освободил и кой само е обещавал да го направи!

Нека знаем уроците на историята, за да ги предаваме на деца и внуци и ние, гражданите на Ямбол, да бъдем единни в целите си и заедно в делата си!

Честит празник!