close
България

Варненските митничари покривали наркоканал

arestuvan

Информация за покровителстван наркоканал от арестуваните митничари от пристанище Варна-запад проверяват спецченгетата от ГДБОП. Това разкри пред „България Днес“ запознат с разследването.

По думите му схемата за трафик е действала близо година. Дрогата е влизала скрита в контейнери с легална стока, които митническите служители пропускали да проверят. Спецченгета обясниха, че за момента доказателствата за наркосхемата са малко и затова не са обявявани публично. Разследването по случая тече независимо от разкритата схема за прибиране на подкупи. По него освен митнически служители се проверяват също бивши ченгета и известни бизнесмени.

За момента Дамян Йорданов, Ивайло Арнаудов, Добромир Киров, Анна Ангелова и Галин Русев са обвинени само за участие в организирана престъпна група с цел искане и вземане на подкупи. В схемата участва и служител на спедиторска фирма, обявиха от прокуратурата. След ареста си той прави пълни самопризнания, заради което е пуснат под гаранция от пет хиляди лева. От думите му става ясно, че митничарите са събирали по 1500 лева на контейнер, за да обработят по-бързо документите и освободят товара. В замяна спедиторските фирми избягвали престоя, свързан с големи такси, както и извършването на евентуална митническа проверка, при която се плащат допълнителни суми – за разтоварване и товарене на стоката.

Разследващите успели да подслушат разговори на задържаните, в които се споменавали събраните суми и тяхното разпределение. Затова и антимафиотите поискаха постоянен арест за шефа на митническия пункт и четирима началник смени веднага след акцията в петък. На вчерашното си заседание Специализираният наказателен съд уважи молбата на разследващите.

По време на мярката за неотклонение информацията за наркоканала не бе обявена. Стана ясно обаче, че групата е наблюдавана от четири месеца след получен оперативен сигнал.

По неофициална информация схемата започва да се разплита след залавянето през септември миналата година на пратка с 2350 кг прекурсор за производство на синтетична дрога. Химикалът е натоварен в два контейнера, идващи от Китай, които по документи съдържали безобидни стоки. Проверка тогава показва, че свързани с вносители фигури от криминалния свят и преди са вкарвали по този начин различни пратки. Заради липсата на реакция у митничарите започва проверка от ГДБОП. Твърди се, че именно тогава е засечена и схемата с исканите рушвети за фиктивна обработка на контейнерите.

Като получател на пратката бил посочен бизнесмен от района на Разград. Той от своя страна трябвало да предаде химикалите на предприятие в областта. Според запознати получателят веднага е заловен. Обискирано е и жилище на бивш заместник-директор на полицията.
Освен прекурсорите през пристанище Варна редовно минават и пратки с готови наркотици, разказват спецченгета.

Пристанище Варна е един от основните входни пунктове на кокаина в Европа, разкри в свои доклад Европол. Солидни количества минават и през Бургас и Констанца, допълниха евроченгетата. По данни на български антимафиоти през Варна и Бургас минава третият по големина канал за транзит на дрога от Южна Америка към Западна Европа. По правило пратките се вкарват в корабни контейнери с легална стока, които митничарите пропускали да проверят.

Любим метод е коката да се транспортира в контейнери с риба, защото поради миризмата и ниската температура на съхранение на стоката наркотикът не може да бъде открит. Това според ченгета е основният метод за внос в България през Варна и Бургас.

Полицейски данни показват, че годишно през страната ни минава кокаин за стотици милиони левове. Тук стоката е поемана от родни мафиоти, който я транспортират с помощта на италиански „колеги“ към крайната дестинация.

Освен кокаин през родните пристанища се транспортират и идващи от Грузия пратки хероин. Спецченгета твърдят, че едно от депата след влизането на дрогата е край Стара Загора.