close
България

Вдигат пенсиите с 11% от 1 юли

pensioner

Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от първи юли да е с 11%.

Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието на Националния осигурителен институт.

„Политиците не трябва да влияят върху взимането на решенията на един независим орган“, допълни Иванов. По думите му единствено от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са гласували с „въздържал се“.

Министърът посочи още, че великденските добавки не влияят на увеличението на пенсиите: 4Едното няма нищо общо с другото“.

„Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите“, припомни Ивайло Иванов. Думите му са в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса с увеличението на пенсиите.

По-рано днес „Продължаваме Промяната – Демократична България“ внесе искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание на 15 май, сряда, от 10:00 часа. От коалицията искат НОИ и правителството да бъдат задължени да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван от кабинета „Денков“.

С днешното решение на Надзорния съвет на НОИ обаче заседанието се обезсмисля.

Причината за исканото извънредно заседание стана доклад на НОИ, в който правителството предлагаше актуализацията да е с 10, а не с 11%. Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. Швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50 на 100 от ръста на инфлацията и 50 на 100 от ръста на средния осигурителен доход.

Отчетените параметри обаче са по-ниски от прогнозните и за двата показателя и са съответно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на Швейцарското правило пенсиите трябваше да се повишат с 10%.

В понеделник служебният министър на труда заяви, че на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание.

„Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо някой да ме съветва“, се казва в позиция на Иванов в отговор на твърденията на бившия министър на финансите Асен Василев, че се подготвя по-ниско увеличение на пенсиите.