close
България

Величка Ненчева получи наградата „Аргира Жечкова“ на тържествена церемония в зала „Сливен”

nagrada

На тържествен концерт в зала „Сливен“ беше връчена наградата „Аргира Жечкова“. Отличената тази година е Величка Ненчева, старши учител по история и цивилизация в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“. Тя получи наградата от Лидия Димитрова-председател на комисията по избор на носителя.

Наградата на Община Сливен на името на Аргира Жечкова се връчва по традиция в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Присъжда се на жена-учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение.

„Убеден съм, че Величка Ненчева има особен принос за утвърждаването на образованието, духовността и възпитанието на своите ученици“, заяви кметът Стефан Радев. Той поздрави Величка Ненчева с наградата и пожела на всички учители, ученици, творци и хора на духа здраве, много енергия и сили, за да изпълнят своята мисия – да съхраняват духовните ни ценности, да ги развиват и утвърждават. „Нека заедно да осигурим възможности младите ни поколения да продължат да пишат българската история със своите постижения, успехи и завоювани признания“, каза още кметът.

Министерството на образованието и науката връчи своите награди за дългогодишна, цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование. С почетно отличие „Неофит Рилски“ бяха удостоени Надка Иванова Стоянова – главен учител в Детска градина „Елица“, Аделина Христова Бечева – Вълкова – старши учител по английски език в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, Николай Георгиев Бъчваров – старши учител по физическо възпитание и спорт в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“, Бонка Накова Илиева – старши учител по английски език в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и Красимира Иванова Бакалова – главен начален учител в Средно училище „Константин Константинов“. Отличията бяха връчени от началника на Регионално управление на образованието д-р Бисерка Михалева.

За забележителни педагогически и художествено-творчески постижения, достойно защитени, с участието на възпитаници в Национален музикално-фолклорен конкурс „Орфееви таланти“, дипломи получиха Чавдар Ченков от Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ и Петя Григорова от Школата по народно пеене „Славейче“ – Сливен. Конкурсът се проведе от 24 до 26 март в Пловдив и в него участваха повече от 5500 участници от различни възрасти, организации, етническа и религиозна принадлежност, лица с образователно-специални потребности и много други, които демонстрираха завидни умения в музикални, танцови, песенни, обичаи, обреди, словесен фолклор и приложно-декоративни изкуства.

Тържествената вечер продължи с концерт на Симфоничния оркестър, с участието на Татяна Шифарова – сопран и Петър Костов – тенор. Диригент беше Димитър Караминков.