close
LifeStyle

Вижте кои са най-полезните пролетни зеленчуци

proletni-zelenchuci

Пролетните зеленчуци са способни да ни заредят със сила и енергия. Те са богати на витамини, минерали и хранителни вещества.
Вижте кои са най-полезните пролетни зеленчуци:

Спанак
Спанакът е един от най-вкусните зелени зеленчуци. Съдържа много бета каротин, витамин С и желязо. В него също се съдържат големи количества фолиева киселина, както и минерални вещества, най-добре представени от натрий, калий, фосфор, калций, йод, манган и мед.
Спанакът не съдържа холестерол и мазнини.

Коприва
Копривата е източник на бета-каротин, витамини А, С и Е, желязо, калций, фосфати и минерали. Тя съдържа и повече витамин С от някои култивирани растения и диви билки, като маруля, броколи, спанак, карфиол, зелен фасул и др. Най-висок процент в копривата има водата, а след нея са протеини и захари, голяма част от които принадлежат на незаменимите аминокиселини.
Свежите листа копривата са добър източник на витамини – А, В, D, Е и К, минерални соли – калций, манган, желязо, калий, цинк, магнезий и мед, ферменти, хлорофил и багрилни вещества. Листата на копривата са богати на дъбилни вещества, пантотенова киселина, ситостерол и хистамин, а коренищата й най-вече на нишесте.

Зелен лук
Пресният зелен лук понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Той съдържа много витамин C, калий, калций, керцитин, който е силен антиоксидант, както и хранителни фибри. Зеленият лук предотвратява още много заболявания, от дерматологични болести до рак.

Лапад
Лападът е една от ценните храни през пролетния сезон, от които не бива да се лишаваме и трябва да включваме редовно в менюто си. Той безспорно е един от най-здравословните зеленчуци наред с копривата, спанака заради голямото си разнообразие на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати. Освен това лападът е без никакво наличие на мазнини, което го прави отличен за диетичното хранене.
Със своя химичен състав лападът редовно присъства в менюто на вегетарианците, защото успешно замества месото. В химичния състав на лапада може да открием витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К. Има щедри количества белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, както и много минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора.

Аспержи
Аспержите са отличен източник на витамин К, фолат, витамин С, витамин А. Те също са много добър източник на витамини от група В, включително витамин B1, B2, B3 и B6, както и диетични фибри, манган, мед, фосфор, калий и протеини. 180 г аспержи съдържат 43.2 калории и 4.66 г протеини.

Репички
Репичките са изключително питателна, съдържащи почти една трета от дневното препоръчително количество витамин С. Репичките помагат за превенция от рак. Те съдържат витамините А, В1, В2, В3, С и РР. Богати са на минерални соли на желязо, фосфор, калий, калций и натрий. В състава им се включват ензими, етерични масла, целулоза и пектин. Листата също не са за пренебрегване, защото съдържат повече витамин С, калций и протеини, отколкото самите репички.

Броколи
Съдържащите се в броколите сулфорафан и индоли помагат за борбата с някои ракови заболявания като рак на белите дробове, на дебелото черво, на гърдата, на яйчниците, както и рак на пикочния мехур. Богатите на сулфорафан броколи помагат и при лечение или профилактика на инфекцията, която е основен причинител на язви.
Сулфорафанът може да помогне и за възстановяване на повредена от слънцето кожа. Броколите също допринасят за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Съдържащите се в тях мощни антиоксиданти от семейството на каротеноидите, наречени лутеин и зеаксантин, са полезни за зрението и очните лещи.
Броколите съдържат естествени вещества, наречени гойтрогени, които могат да повлияят на работата на щитовидната жлеза. Хора с проблеми на щитовидната жлеза трябва да избягват консумацията на броколи.