close
България

Вижте цените на „сянката“ по морето

chadyr-lqto-plaj

Цени като от Татовото време за наемане на чадър на плажа ще прилага от това лято концесионерът на ивицата на къмпинг „нестинарка“ край Царево. От този сезон туристите там ще плащат само смешните 36 ст. за чадър и още толкова за шезлонг. Това е 14 пъти по-малко спрямо таксите, прилагани миналата година. Тогава сянката се продаваше за 5 лв. на ден.

Фирмата „Перла турист“ спечели концесията на ивицата, след като представи безпрецедентна оферта за сянка срещу жълти стотинки. Заради невижданата евтиния се очаква ивицата да бъде пренаселена през целия сезон. Като цяло новите наематели и концесионери свалиха цените на плажните принадлежности, но има места, където те са увеличени, съобщава „Телеграф“. Например туристите, които тази година ще плажуват в Бургас, трябва да броят по 5 лева за чадър и 7 лева за шезлонг.

До миналото лято ивицата се стопанисваше от община Бургас, която осигуряваше безплатни чадъри. От тази година наемател на плажа е „Булгариен директ райзен“. Намаление на цените на плажните услуги има на плаж „Обзор – юг“. Новият концесионер „Еспи Агро“ спечели търга с атрактивни предложения за цена от 3 лв. за чадър и 3 лв. шезлонг, при досегашни цени от 6 лв. за всяка от двете екстри. На култовия плаж „Младост ММЦ“ в Приморско сянката ще струва 5 лева и още толкова шезлонгът. С тези цени, предложени от „Приморско клуб“, фирмата спечели концесията и ще стопанисва площта през следващите 20 години.

На екзотичния плаж на къмпинг „Оазис“ в община Царево двете екстри струват по 6 лв., а ивицата се стопанисва от „Оазис бийч“ ООД. С най-високи цени по Южното Черноморие са двата плажа в Слънчев бряг. Централната и южната ивица запазват миналогодишните цени от 10 лв. За чадър и още толкова за шезлонг. С 2 лв. по-евтино ще е на Северния плаж в курорта, където новият концесионер „Булимпекс“ спечели търга с цени от 8 лв. за всяка от двете екстри.

С 2 лв. поевтинява и сянката на Южния плаж в Несебър, където до миналата година туристите плащаха по 10 лв. Толкова ще струват двете екстри и на ивиците в Св. Влас. С левче по-евтино е на плаж „Дюни – юг“. Без промяна остават цените на ивиците в Равда, Поморие – Север, Китен – юг, където сянката ще струва 6 лв. В Сарафово, на „Каваците – Юг“, „Смокините“ и на къмпинг „Градина“ туристите ще плащат 5 лв. За чадър и 5 лв. за шезлонг. Толкова ще струва шезлонгът и сянката още на плажа до бившата резиденция „Перла“, както и в Аркутино, Лозенец и Арапя, централният в Царево, северният в Ахтопол и Бутамята.

Във Варненско непроменени остават цените от „Бриз“през „Буните“, „Офицерския“, „Рибарския“, „Централен“ и „Южен“, като чадър и шезлонг струват по 5 лева и няма тенденции за повишаването им. Концесионерите на плажа в „Аспарухово“ още не са обявили цените си, но те едва ли ще са по-различни от тези по градските плажове на Варна. По 5 лева ще се плаща и на плажа в Шкорпиловци, докато за 5-те плажа „Централен“ в Бяла и Бяла – Юг, също няма още обявени цени.

На плажа „Река – Вая“ в местността Иракли чадър и шезлонг ще се наемат срещу 6 лв. За брой, а цената на комплект екстри с включена храна и напитки е 36 лева. До миналата година Северният плаж в Бургас държеше първенството по евтиния с безапелационни цени от 3 лв. За чадър и шезлонг. Засега обаче не може да се каже дали цените там няма да скочат, тъй като търгът се обжалва в съда, а в края на май предстой процедура за отдаване на ивицата само за един сезон.

По Северното Черноморие цените на почивката излизат малко по-скъпо, отколкото на юг. За сметка на това обаче плажните принадлежности излизат по-евтино. Например на ивицата „Кабакум Север“ край Варна цената на чадъра е 2 лева. Това е и най-ниската тарифа за плажни съоръжения по варненския бряг.

В най-крайната част на Варненска област – плаж „Панорама Север“ до къмпинг „Лагуна“, от години цената си остава неизменно по 5 лева за чадър и шезлонг.

По цялото протежение на плажа на Златни пясъци цената на шезлонг и чадър си остава по 8 лева, както и в минали години. В бившата резиденция на ЦК на БКП „Слънчев ден“ цените бяха по 7 лева за чадър и шезлонг, но вече са по 8 лева. В курорта „Св. Константит и Елена“ за сянката и лежанката туристите ще броят по 5 лева. Пред комплекс „Св. Илия“ до Гранд хотел „Варна“ чадърът скача на 8 лв.

Миналото лято обаче на тази ивица се държаха рекордно най-високите цени за плажни съоръжения от 25 лв. За чадър и 15 лв. за шезлонг.