close
България

ВиК дружества искали по-високи цени заради несъществуващи пречиствателни станции

poskypvane

ВиК дружества са искали поскъпване на водата заради несъществуващи пречиствателни станции. От комисията за енергийно и водно регулиране не отговориха кои са операторите, но заявленията били отхвърлени.

Въпреки това обаче водата в 14 области ще поскъпне с до 20% от 1 януари.

От регулатора обясниха, че цените са заложени в бизнес плановете на дружествата, които преди това са одобрени от местните общински съвети и кметовете.

В замяна – качеството на питейната вода се очаква да се подобри.

Иван Иванов, председател на КЕВР, посочи, че при несъответствия и инвестициите са по-малко от заложените, те ще бъдат отразени, чрез намаляване цената на водата.

Според ресорния министър се спекулира с цената на водата. Николай Нанков заяви, че ще се предложат законови изменения, с които най-бедните групи от населението да получават безплатния минимум водно количество по подобие на енергийните помощи.

Всеки има право да протестира, но е интересно как виждаме в един и същи ден в едно населено място искания за финансов ресурс за ВиК инфраструктурата и организиран протест срещу покачването на цената.

Нанков отбеляза, че качествената услуга струва пари и това трябва да бъде ясно.

Министърът добави, че услугата за предоставяне на вода за питейно-битови нужди и пречистване на отпадните води освен икономическа има и много сериозна социална компонента и затова имаме независим орган – КЕВР, който следи за спазването на всички критерии.

Нанков посочи, че всички искаме нормално качество, нормални количества, адекватно водоподаване при гарантирани 24-часов режим на подаване и това изисква ресурс от страна на ВиК операторите. /bTV