close
LifeStyle

Витамин D е ключов в предпазването от диабет тип 2

vitamin d

Добавките с витамин Д могат да предпазят от диабет тип 2 хората в преддиабетно състояние, съобщи ЮПИ, позовавайки се на американски учени.

Тези добавки обикновено се използват за предпазване от загуба на костна маса и счупвания. Според учени от медицинския център „Тъфтс“ в Бостън те са умерено ефективни и за ограничаване на прогресирането на преддиабетното състояние.

В три клинични изпитвания, извършени за три години, по-малко от 23 процента от участниците, получавали витамин Д, са развили диабет. При приемащите плацебо процентът бил 25. Според учените средно добавките намаляват риска от прогресиране към диабет тип 2 с 15 процента.

Ефектът е видим при хората с висок риск. Резултатите не са приложими за тези със среден риск от болестта, каза д-р Анастасиос Питас.

Оптималната доза от витамина още не е установена. Освен това няма добавка, която да постига същия ефект като промените в начина на живот – здравословно хранене и редовно движение.

Диабет тип 2 се развива, когато клетките в тялото вече не реагират на хормона инсулин, подпомагащ клетките да усвоят приетата глюкоза. В резултат концентрацията на захарите в кръвта остава висока и с времето това уврежда кръвоносните съдове, бъбреците, очите.

При преддиабетното състояние кръвната захар е наднормена, но не толкова, че да бъде поставена диагноза диабет, тип 2.