close
България

Внук подпалил къщата на дядо си заради семейна драма

syd

22-годишен младеж от балканското село Бяла паланка бе изправен пред Окръжния съд в Сливен по обвинение за умишлен палеж на имущество на голяма стойност – съобщиха от съдебната палата. С.М. подпалил имота на дядо си в близкото с.Градско, където майка му се преместила да живее след раздялата й с баща му.

Драмата се разиграла на 30 януари вечерта. Младежът отишъл до къщата на дядо си, след като употребил алкохол. Подпалил 150 бали слама, които били оставени върху площадка, залепена за жилищния имот. До масивната къща пък бил обора с животни. Двата имота са оценени на близо 50 хил.лева.

Сламата пламнала бързо и огънят тръгнал към сградите. Щастлива случайност било, че възрастният собственик се събудил, вдигнал на крака и другите си роднини и веднага извикали помощ от Сливен. Пожарът е бил реално опасен за живота на четиримата обитатели на къщата. Имало е опасност той да се разпростре и върху два автомобила, паркирани в имота и да унищожи домашните животни. Ден след произшествието полицаите от участък „Запад” установили подпалвача. Внукът признал, че е силно разстроен заради раздялата на родителите си. Пред съда дядото заявил, че няма никакви имуществени претенции към внука си и помолил да не го вкарват в затвора, да му бъде даден шанс.

Делото се гледа по съкратеното съдебно следствие. С.М. получи условна присъда от 2 години затвор с 4 години изпитателен срок.  Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд в Бургас. /trud.bg