close
България

Времето днес

vqtyr

Днес през страната ще премине средиземноморски циклон. Ще бъде предимно облачно, ветровито и с валежи. В западната половина от страната вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. През деня в Източна България ще се задържи от юг и там температурите ще останат по-високи. На много места ще има валежи от дъжд, значителни в планинските райони и Югозападна България. Привечер, с понижението на температурите, на места във високите западни полета дъждът ще премине в сняг, ще се образува снежна покривка, но снеговалежът бързо ще спре. Максималните температури ще са в широки граници, от 8° – 10° в Западна България до 18° – 20° на изток, в София – около 8°.Това е прогнозата на НИМХ.

В планините ще остане ветровито със силен и бурен южен вятър. След обяд вятърът ще отслабне и в масивите от Западна и Централна България ще се ориентира от запад-северозапад. Ще бъде предимно облачно и с валежи от сняг, ще има виелици. В Рило-Родопския масив количествата ще са значителни. Под около 1000 метра валежите ще са от дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – около минус 1°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна и с превалявания от дъжд. Ще бъде ветровито със силен южен вятър. Максималните температури ще са между 12° и 16°. Температурата на морската вода е 9° – 10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.