close
България

Всеки пети работи в изнервена среда

rabota-stres

Всеки пети в България работи под стрес, показват последните данни на синдикатите. Близо 18 % от работещите българи се чувстват психически или физически изтощени след работа.

20% твърдят, че на работното им място има напрежение, а средата е изнервяща, а служителите, които работят с крайни срокове – са подложени на стрес 4 пъти повече от останалите.
Най-голям е стресът там, където се работи с трудни клиенти, ученици, пациенти. В списъка на професиите, които са изложени на постоянен стрес влизат: медицинските сестри и здравните работници, учителите, програмистите, журналистите и PR-специалистите.

В другата крайност са самостоятелно работещите и хората от творческите среди, които сами определят ритъма на труд.

Едва 3,5 на сто от работещите у нас признават за психически тормоз, а под 1 % – са ставали жертва на физическо или сексуално насилие в офиса.

В много от фирмите обаче не разпознават проблема и не търсят решение. В Европа стресът е на второ място сред най-често срещаните здравословни проблеми на работното място.

Все повече са служителите, показващи признаци на тревожност, раздразнителност, липса на желание за работа, апатия, изтощение, безсъние и с влошено здравословно състояние.

Разходите, свързани с психични разстройства в Европа, се оценяват на 240 млрд. евро годишно, а между 50 и 60 % от изгубените работни дни се дължат именно на стреса в офиса.

Според данните на Европейската агенция по безопасност и здраве – стресът сред българите в работата идва заради: несигурност в бъдещето, удълженото работно време и натоварването, липсата на подкрепа от колегите или грубо отношение и тормоз.