close
България

Всички 27 нови автобуса по проекта за интегриран градски транспорт вече са в Сливен

avtobusi

„Проектът за интегриран градски транспорт е може би най-важният проект от Инвестиционната програма на Община Сливен. Мисля, че няма нужда да обосновавам важността на обществения транспорт за качеството на живот в един град, в една урбанизирана територия“, заяви днес кметът Стефан Радев по време на пресконференция за представяне напредъка по дейностите на проекта.

По думите на кмета след дълго изстрадани промени и развитие в градския транспорт всички граждани на Сливен ще имат възможност да ползват изцяло нови автобуси, които са от най-високото ниво по отношение на екологичните норми. Стефан Радев припомни, че ще бъдат обновени изцяло над 140 спирки за градския транспорт, ще се изградят нови велоалеи. “Това е комплекс от мерки, който прави една среда достъпна и комфортна за обитаване и в същото време щадящ към околната среда – нещо, на което нашият град е богат и си струва да го запазваме“, каза още сливенският кмет и допълни, че трябва да се отбележат мерките за улеснен достъп на хората с увреждания и детски колички от спирките до автобусите и в самите автобуси.

Проектът е на обща стойност 16 798 391 лв. с ДДС. Безвъзмездната финансова помощ е 14 525 521 лв. От тях европейското финансиране е 12 346 693 лв, а 2 178 828 лв. – национално съфинансиране, стана ясно от заместник- кмета, отговарящ за европейските проекти инж. Стоян Марков.

В рамките на проекта в Сливен вече пристигнаха всичките 27 нови дизелови автобуса, доставени от чешката фирма „СОР Либхави“. 21 от тях са с минимум 40 места, а останалите 6 са с минимум 60 места, както е по заданието на проекта. Ще бъде изградена билетна система. В 11 нови пункта ще се издават билети и карти за градски транспорт. Билети и карти ще се издават в три обновени съществуващи пункта, в 5 нови пункта разположени на възлови спирки, както и в 3 крайни спирки. Ще се изгради информационна система за следене движението на автобусите в реално време. На 6 възлови места ще се поставят информационни табла за движението на градския транспорт. Ще се модернизират всички 143 автобусни спирки от градския транспорт, ще се изградят 40 нови спиркови навеса. По новата оптимизирана маршрутна схема в кварталите „Клуцохор“ и „Звездите“, по бул. „Христо Ботев“ и в част от Промишлена зона ще се изградят 16 нови автобусни спирки. Крайните спирки ще са 8, като 4 от тях ще са оборудвани със стаи за почивка на водачите.

Ще се изградят над 10 км велоалеи, като на няколко места ще се поставят по 5 стойки за велосипеди, като общият им брой ще е 75 по цялата нова веломрежа в града.

По проекта се изгражда логистичен център, където ще са диспечерите на градския транспорт и сървърите на информационните системи.

Крайният срок за реализацията на проекта е 13.01.2021 г.

„В понеделник е регистрирана последната група автобуси“, съобщи управителят на „Пътнически превози- Сливен“ ЕООД инж. Енчо Петров. Той изрази удовлетворение, че общинската фирма става оторизиран сервиз на чешката фирма „СОР Либхави“.

„Чуват се похвали, че се справяме бързо. Но това не бива да ни успокоява. Надявам се да се поздравим с успех. Но най-важното е хората да са доволни и да се подобрят комуникацията и животът им“, каза още кметът Стефан Радев.