close
България

Всяка втора свинска мръвка на трапезата ни вносна

meso

Едва около 40-50% от месото, което ядем, е българско, а за да се задоволи потреблението, се налага да внасяме и от чужбина. Това съобщава за „Монитор“ Атанас Урджанов, председател на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България.

Според него родното производство не е достатъчно за месопреработката и масово преработвателите прибягват до чуждите фермери. „Ние сме обречени да работим с чуждо месо, тъй като българското свинско не достига, а и много от него се продава в търговските вериги като свежо“, казва Урджанов.

По неговите думи нашите продукти не са все още много добре познати на европейския и международния пазар и поради тази причина производителите имат нужда от подкрепа, за да увеличат износа. Най-много месни продукти изнасяме в държавите, където има традиционно повече българи – Англия, Испания и Кипър.

Коледните пости пък надуват цената на боба, лещата и останалите варива. Увеличението е с 10%, а причината е рязкото нарастване на консумацията им, пише в. „Телеграф“. Последните пости за годината започват на 15 ноември – вторник и продължават до Бъдни вечер. Понеделник е последният ден, в който се позволява месо. Сватбите също не се разрешават от началото на коледните пости до 21 ноември и от Игнажден – 20 декември до Богоявление – 6 януари.