close
България

Втора проверка на храните показва, че няма разлики в етикетите

magazin

Повторните проверки за двойнствения стандарт на храните тук и в Западна Европа показват, че няма разлики и съставките са идентични, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите.

Изключение прави един продукт на нашия пазар, при който не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари.

Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите закупиха нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти.

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.

Сравнението на цените показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария. Впечатляващи са различията в стойността на макаронени изделия от твърда пшеница – 50%, между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. По-скъпи в България са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин „Екстра върджин“. При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, а останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%.