close
България

Второто издание на фестивала „Живият огън на традициите“ ще започне на Еньовден в Котел

jiviqt-ogyn-na -tradiciite-котел

Второто издание на фестивала „Живият огън на традициите“ ще започне на Еньовден в Котел. Това съобщи за БТА кметът на града Коста Каранашев.

Идеята ни е всяка година фестивалът да бъде посветен на нещо различно, каза Каранашев. Той посочи, че тази година темата ще бъде свързана с етническия модел на общината. Кметът допълни, че понеже фестивалът е свързан с котленския килим, от общината са кандидатствали със социален проект. Участниците в него ще бъдат обучавани да съхранят този типичен котленски занаят – килимарството. Ще им бъдат осигурени средства за работна заплата в рамките на една година, като идеята е след това тяхната работа да им позволи да се самоиздържат.

Около 4 хиляди души са посетили миналогодишния фестивал, при който бе показана изложбата „Пътят на килима“ с килими от четири континента. Демонстрации и работилници на български традиционни занаяти бяха показани в импровизирани ателиета. Фестивалната програма включваше още концерти, образователно-познавателни и развлекателни занимания за деца, конкурси и кръгла маса за туризма.

Снимка: БТА