close
България

Въвеждат годишна, тримесечна, месечна, седмична и дневна винетка

vinetki

В зависимост от срока винетните такси ще са не само годишни, но и тримесечни, месечни, седмични и дневни. Това решиха днес депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, съобщава БГНЕС.

За превозни средства, предназначени за превоз на товари, които имат техническа допустима максимална маса 12 или повече тона, за предназначените за превоз на пътници с повече от 8 места за сядане, без мястото на водача, както и пътните превозни средства, които имат максимално допустима маса, по-малка от 12 тона се издават годишна, месечна, седмична и дневна винетки, се казва в текста на закона. За пътните превозни средства, предназначени за превоз на пътници, с не повече от 8 места за сядане, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 т, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост се издават годишна, тримесечна, месечна и седмична винетки. Винетките са валидни съответно за срок от една година, три месеца, един месец, една седмица или един ден, считано от деня на закупуването им.

В графичното оформление на винетните стикери задължително се предвижда възможност за трайно отбелязване върху винетката на деня, месеца и годината на нейното закупуване.