close
България

Въвеждат нови правила за движение по пътищата

shofiral-skorost

С новия Закон за движение по пътищата държавата въвежда правила за употребата на таблети и смартфони в автомобилите и изисква младите шофьори да карат само коли с двигател с мощност до 68 конски сили.

За нарушителите са предвидени и по-високи глоби, съобщава NOVA. В проектозакона има над 100 нови члена. Ако досега, например, беше забранено говоренето по мобилен телефон без хендсфрии, то заради все по-широкото използване и на други мобилни устройства и те вече ще са категорично забранени.

Най-съществена е промяната при младите шофьори. Те ще държат изпит и на полигон, няма да имат право да карат мощни автомобили, освен с придружител. Първите шест месеца задължително ще трябва да са с придружител, който пък ще трябва да отговаря на определени критерии.

Той трябва да има книжка от поне 5 години и през този период да не му е отнемано свидетелството за управление на автомобил, както и да не е хващан, че употребява наркотици или алкохол.

Младият шофьор няма да има право да вози пътници, освен придружителя между 22.00 ч. вечерта и 6.00 ч. сутринта.

В проектозакона е предвидено да се налагат санкции за превишаване на средната скорост в даден участък от пътя. Тя ще се изчислява посредством камери в началото и в края на дадена отсечка.

Глобата за преминаване на червен светофар от 100 лв. ще стане 150 лв. Толкова ще е и санкцията за неспазване на пътните знаци, маркировката, правилата за предимство.

Повече ще плащат и хората, седнали зад волана без книжка. Глобата досега беше 130 лв., като се придвижа да стане 600 лв.