close
България

Въжената линия „Сливен – Карандила“ ще бъде ремонтирана по проект

lift-sliven

Въжената линия в Сливен има нужда от основен ремонт и се предвижда това да стане по проект за интегриран туристически продукт, съобщи пред  БТА Стоян Марков, зам.-кмет по икономическо развитие в община Сливен.

До края на лятото Общината ще кандидатства по ОП „Региони в растеж“, финансираща обекти с национално и световно значение, както и съпътстващата ги инфраструктура. Предвидено е и в него да бъде включено историческото място Куш бунар в местността Карандила, като по този начин има възможност да бъде ремонтиран и лифтът.

Преди 45 години на днешния ден е пусната в експлоатация пътническата въжена линия „Сливен – Карандила“. Първата копка е направена на 5 януари 1971 година, а тържественото откриване – на 20 март 1974 година. Дължината на линията е 1895 метра. Капацитетът е 270 души на час във всяка посока. Скоростта на въжената линия е 1.6 м/с. Времето,за което пътниците стигат от станция до станция е 20 минути.

Въжената линия е едно от най-бързите средства за придвижване до Карандила, като същевременно е истинска атракция, защото туристите могат да се насладят на разходка отвисоко с изглед към Сините камъни и подножието, в което е разположен градът.