close
Свят

Възможно е нападателите от метрото в Берлин да са все българи

napadenie-germaniq

„Напълно възможно е и останалите в групата да са от Източна и дори Югоизточна Европа“, казаха от прокуратурата. Подозренията са, че цялата компания, която нападна германка в берлинското метро е била от българи.

В „Нойкьолн“, където е станала атаката, има концентрация на българи и румънци. Общо само легалните са над 10 000. Там се намират и доста заведения с типична българска музика или кухня.

„Мъжът не е арестуван, а разпитан и освободен. Срещу него няма доказателство, че е планирал и участвал в това нападение, разследва се обаче престъпно бездействие. Той призна, че е бил на мястото на събитието“, уточниха още властите, цитирани от “24 часа”. Престъпното бездействие обаче не е достатъчна причина за арест.

Мъжът е на 39 години. Разпитван е няколко часа, но заради тайната на следствието не е ясно дали е дал данни за другите в компанията. Прокуратурата обаче обяви, че има конкретна следа към основния извършител.

До 60 000 евро стигна обявената награда за онзи, който разпознае и издаде мъжа, заснет как рита нищо неподозираща млада жена в метрото в Берлин. Известни личности, живеещи в Берлин, заявиха, че ще платят лично на всеки, който даде информация за извършителя.

Клипът е от охранителна камера в метрото и от дни се върти из социалните мрежи и интернет. На него се вижда как един от четирима мъже рита в гърба изневиделица жена и тя пада по стълбите. Жертвата е със счупена ръка. Мъж от компанията, който наблюдава случая, без да се намеси и после вдига бутилка бира, която е или на жената, или на извършителя, бе задържан в понеделник по сигнал на разпознали го. Той няма адресна регистрация в Берлин и по първоначални данни е от България.