close
България

Вълчев: Изпитът след 10-ти клас не е матура

krasimir-vylchev

Искаме да ориентираме децата и към уменията, заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Това, според него, предполага да бъде пренастроена цялата система към по-креативните учители, които насърчават децата да мислят.

Компетентностният подход е приет и със закон от 2016 г., промяната обаче предстои да се случи, тъй като това е постоянен процес, каза Вълчев.

„Изпитът след 10-ти клас не е елиминаторен“, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. „От него не зависи продължаването в 11-ти клас, той не е матура“, уточни той.

„Изпитът ще даде свидетелство след 10-ти клас, което ще е необходимо, ако децата искат да кандидатстват в друго училище, тъй като ще има допълнителен план прием“, каза министърът.

„Искаме да ориентираме децата и към уменията“, заяви Вълчев. Това, според него, предполага да бъде пренастроена цялата система към по-креативните учители, които насърчават децата да мислят.

„Компетентностният подход е приет и със закон от 2016 г., промяната обаче предстои да се случи, тъй като това е постоянен процес“, каза Вълчев.

„Тази промяна предполага по-малко да се следва учебника, повече да се насочи образованието към уменията, всички инструменти – квалификацията и оценяването трябва да бъдат променени, контролът“, уточни той.

Вълчев каза още, че продължава работата по това учителските заплати да нарастват, като целта е да достигне средно ниво от около 1500 лв. през 2021 г.