close
България

Върнахме на Турция тонове опасни лимони

limon

Опасни за здравето турски лимони откри Агенцията за безопасност на храните. В плодовете е имало пестициди над максимално допустимата норма. Рискът опасните лимони да са попаднали на пазара е минимален, уверяват експертите. Опасната стока е хваната още на границата и е върната в Турция.

„Регламентът за контрол изисква от нас да правим засилен контрол на границата. Да взимаме проби и да ги анализираме за наличие на пестициди. Турция е традиционен производител на плодове и входът на тези плодове за Европа минава точно през ГКПП „Капитан Андреево“. От началото на годината на Турция са върнати 800 тона лимони. От тях 140 тона са били с пестицид хлорпирифос“, обясни в студиото на „Здравей, България“ Антон Величков – зам. – изпълнителен директор на Агенцията по безопасност на храните.

По думите му на нашата граница са хванати общо 43 пратки от април месец насам, когато е започнал да действа регламентът за засилен контрол на плодовете, които влизат у нас или преминават транзитно за други части на Европа.

Няма изискване по лимоните да има отличителни знаци, чрез които да разберем откъде са внесени. Можем на място от търговеца обаче да изискаме сертификат за произхода им. Някои експерти обясняват, че всички опасни плодове могат лесно да бъдат разпознати по нехарактерния им мирис.

„Нормално е, когато цитрусовите плодове, които се транспортират на по-дълги разстояния, да бъдат третирани с определени вещества, които да ги запазват от разваляне за по-дълъг период от време. Но няма генномодифицирани зеленчуци и плодове на нашия пазар“, добави зам.-изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Антон Величков.