close
България

В Бургас задържаха казахстанец, източил 1 млн. долара

syd-burgas

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът  наложи мярка „временно задържане“ за срок до 40 дни на Максим Л. Казахският гражданин е задържан от българските власти в сектор „Миграция“ към ОД на МВР – Бургас на 30.10.2018г. За неговото задържане е издадена заповед от съд в гр.Темиртау на 30.05.2018г. Декларирано е и намерението на съдебните власти на Република Казахстан да искат екстрадицията на лицето, съобщиха от прокуратурата.

Престъплението, за което се издирва Максим Л. е присвояване на парична сума, извършено в съучастие, след предварителен сговор, като е осъществено при изпълнение на служебните му задължения и предметът му е в особено големи размери. Така описано, то представлява престъпление по чл.189, ал.4 от Наказателния кодекс на Република Казахстан.

Деянието е съвместимо като престъпление и по българския Наказателен кодекс, като за същото се предвижда наказание „лишаване от свобода“, повече от една година. Аналогия в българския НК деянието намира в разпоредбата на чл.203, ал.1 от НК, наказуемо с „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в града.