close
България

В Бургас започват Европейски летни дни

bs tanci

Днес започват Европейски летни дни, част от ежегодно организираната инициатива „Дни на Европа в Бургас“. Традиционната серия от прояви и през тази година ще бъде цветна и наситена с различни музикални, спортни и културни събития. Нейни организатори са Областен информационен център и Община Бургас.

Дните стартират с европейска арт работилница „Бургас в багри“, която ще започне в 18.00 часа днес до Експозиционен център „Флора“. По същото време на открита сцена „Охлюва“ ще звучи музика от произведения на европейски композитори, изпълнена от Бургаския духов оркестър. Арт работилниците ще останат и през следващите дни до края на август.

Литературно четене по произведения на бургаския автор – фантаст Янчо Чолаков ще се проведе в туристически комплекс „Акве Калиде“ на 29 август от 11.00 часа. В него ще вземат участие доброволци от „Библиофенско лято` 2018“, които работят в Регионална библиотека „Пейо Яворов“.

Любителите на морските спортове ще станат свидетели на открит урок по уиндсърф на Северния плаж в Бургас. Той ще се състои на 30 август от 09.00 часа. В същия ден, на открита сцена „Охлюва“, Бургаският духов оркестър ще зарадва почитателите на класическата духова музика.

През Европейските летни дни за спортните ентусиасти е предвиден и европейски пробег – „5km Run“, който ще стартира от „Пантеона“ в събота, 1 септември от 09.00 часа.

Бургаският куклен театър също ще се включи към инициативата, като ще зарадва своите малки зрители през септември с няколко интересни постановки.

Кулминация на Европейските летни дни ще бъде интересна арт инсталация, която ще бъде открита през септември.