close
България

В Бургас отбелязват Богоявление

burgas-jordanovden

Остават броени дни до един от най-светлите християнски празници – Богоявление (Йордановден). Бургаските чествания ще започнат още в 08:30 часа на 6-ти януари (неделя) с празнична Света литургия, отслужена в храм „Св. св. Кирил и Методий“ от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий.

Колко смелчаци ще скочат в мразовитите морски води и кой ще е най-бърз при спасяването на Светия Кръст в Бургас? Отговорът на този въпрос ще научим в неделя, но в нашия град броят на участниците обичайно е около 40.

За да се включите в надпреварата, трябва да имате навършени 16 години. Записването ще се извършва на самия ден (6-ти януари, неделя) от 10:00 до 11:30 часа пред Моста, само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед (медицинско) и подписване на декларация за поемане на лична отговорност.

На 6-ти януари традиционно се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи началото си от 917 г., когато в навечерието на битката при Ахелой е извършен първият водосвет за здраве и успех на Симеоновата войска. Тази година молебенът за здраве и благославянето на бойните знамена ще започнат в 11:15 часа на пл. „Св. св. Кирил и Методий“.

Точно в 11:30 часа ще стартира литийното шествие за спасяването на Светия кръст, в което традиционно се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрут пл. „Св. св. Кирил и Методий“ – ул. „Александровска“ – ул. „Ал. Богориди“ – Приморски парк – Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му е с начален час 12:00.

На 6-ти януари тази година се навършват и 171 години от рождението на Христо Ботев. Всеки, който желае да изрази почитта си към паметта на поета революционер, може да поднесе цветя или венец пред бронзовия му бюст в Морската градина от 12:30 часа.

Заповядайте от 13:00 часа и в галерия „Богориди“ (ул. „Ал. Богориди“ №48), където ще бъде открито 20-тото юбилейно издание на традиционната изложба на тримата бургаски художници, носещи името Йордан – Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов.

6-ти януари – ЙОРДАНОВДЕН

(БОГОЯВЛЕНИЕ)

и 171 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

 06 януари (неделя)

08:30 часа

Храм „Св. св. Кирил и Методий“

Празнична Света Литургия по повод Йордановден

(Богоявление)

 11:15 часа

Площад „Св. св. Кирил и Методий“

Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство

от гарнизон Бургас

11:30 часа

Площад „Св. св. Кирил и Методий“, ул. „Александровска“, ул. „Ал. Богориди“,

Приморски парк – Моста

Литийно шествие за спасяване на Светия кръст

12:00 часа

Приморски парк  – Моста

Спасяване на Светия кръст

12:30 часа

Паметник на Христо Ботев в Приморски парк

Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 171 години

от рождението на Христо Ботев

13:0часа

Ул. „Ал. Богориди“ №48

Галерия „Богориди“

Изложба „Богоявление“

Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов.