close
България

В Бургас стартира ХII издание на Майски срещи на славянски творци „Свято слово“

1

Тази седмица в дните от 15 до 18 май в Бургас стартира ХII издание на Майски срещи на славянски творци „Свято слово“. Форумът се провеждат ежегодно в морския град и се посвещават на делото на първоучителите – светите братя Кирил и Методий.

Специални гости на събитието ще са поетите Борче Панов от Македония, Миодраг Якшич и Гордана Влаич от Сърбия.

Българските представители в срещите са поетите от Бургас Елка Стоянова и д-р Лорис Мануелян.

В досегашните издания на „Свято слово“ гости на бургаската общественост са били писатели от Русия, Полша, Сърбия, Македония, Украйна, Хърватия и Чехия.

Откриването ще бъде на 15 май от 18 часа в Дома на писателя. Програмата предвижда в традиционното събитие „Часът на поета“ на о. Св. Анастасия на 16 май гостите и бургаски поети от всички поколения да се състезават за най-атрактивно поднасяне на авторска творба.

Желаещите могат да участват и в конкурса „Вдъхновени от острова“, обявен от губернатора на острова Павлин Димитров. Условието е да напишат своите литературни произведения в малките „Тефтерчета на твореца“. В следващите дни в „Акве Калиде“ участниците в „Свято слово“ ще чуят легендите за водата, ще четат стихове в Поетично кафене в Несебър – световно наследство, ще споделят тайните на своето вдъхновение в творческа работилница с ученици от музикалното училище „Проф. П. Владигеров“ в Бургас.

Организатори на ХII-те Майски срещи на славянските творци „Свято слово“ са Община Бургас, Читалище „Любен Каравелов 1940“, Бургаската писателска общност и РЕКИЦ „Читалища“.