close
България

В град Българово честват Освобождението днес

5

През 1878 година, преди да стигне до Бургас на 6 февруари, Освобождението се е случило два дни по-рано в град Българово. Днес то беше отбелязано там с поредица от събития и в присъствието на много гости.

По традиция началото бе поставено от 11.30 часа в църквата „Св. Атанасий“ със заупокойна молитва, отслужена от отец Захари Дечев, в памет на убитите православни християни през февруари 1878 г. Летопис за кървавите събития, съпътстващи освобождаването на някогашното село Урум Еникьой, бе разказана в двора на храма. Със своя програма в отбелязването на 4 февруари се включиха деца от местното училище, женски хор към читалище „Съгласие 1905“, както и родолюбиви граждани от Българово.

Цветя и венци бяха поднесени пред паметната плоча и костницата в двора на църквата. Гости на днешните тържествени събития бяха зам.-кметът на община Бургас – Йорданка Ананиева, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на съседната община Камено – Жельо Вардунски, бургаски политици от различни политически сили.