close
България

В Деня на Европа деца от Младежкия дом поеха управлението на Община Сливен и на местния парламент

DSC_7115

В Деня на младежкото самоуправление деца от сливенския Младежки дом гостуват в Община Сливен. Там те изпълняват за един ден функциите на Кмета на общината и неговия екип, на Председателя на местния парламент, на директори на общински дружества и на секретари на местните комисии. Поводът е традиционната инициатива „Управляваме заедно“, посветена на 9 май – Ден на Европа.

Преди да „поемат“ общинското управление учениците проведоха среща с кмета Стефан Радев, председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, зам. кметовете и секретаря на общината.

„Радвам се, че днес посрещаме толкова млади и ентусиазирани гости. Надявам се да успеем да запалим у някои искрата и желанието за работа с общинските дела“, заяви в приветствието си към всички кметът Стефан Радев. Той представи в кратко изложение колегите си по ресори и тяхната дейност.

Акцент в разговора беше отговорността, множеството функции в различните сфери, правомощията и нелеките решения, които са неизменна част от ежедневието и задълженията на общинското ръководство. Пред учениците кметът Радев изтъкна, че днес една от основните цели и стремеж на общините в страната е те да имат по-голяма автономия, особено по отношение на финансите.

Гостите поздрави и председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, който представи накратко статута, дейността и правилника за работа на местния парламент. Той изтъкна и доброто институционално взаимодействие между Общината и местния парламент, което е рядкост за актуалната обстановка в страната. Митев е част от Контролния съвет на Националната асоциация на председателите на общинските съвети в България и често има възможност да разговаря по темата с колегите си от останалите градове.

Директорът на Младежки дом-Сливен Ваня Бодурова благодари на общинското ръководство за любезното домакинство на инициативата „Управляваме заедно“, която във времето се оказва атрактивна и желана от младите хора на Сливен.

„Убедена съм, че Денят на младежкото самоуправление“, е успешен, защото вие не само отваряте вратите на натоварените си кабинети, но отваряте и сърцата си с любов и отношение“, заяви още директорът Бодурова. В знак на благодарност за отношението към младите хора тя връчи грамота на Общината и на местния парламент за участие в инициативата „Управляваме заедно“.

Тази година общо 31 младежи ще заемат управленски позиции в 17 градски институции. Те са избрани чрез жребий.

Функциите на кмета днес поема Виктория Жечева от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“. Председателят на Общинския съвет Димитър Митев преотстъпва мястото си на Цветелина Симеонова от ППМГ „Добри Чинтулов“.

Мястото на зам.-кмета по финансите Румен Иванов временно заема Леси Михайлова от ППМГ „Добри Чинтулов“. Креслата на неговите колеги, ресорните зам.кметове Пепа Чиликова, Камен Костов, инж. Стоян Марков, заемат, съответно – Ивет Димова от СПГСГ „Арх. Г. Козаров“, Ростислав Георгиев от ПГХТ „Акад. Неделчо Неделчев“ и Стефан Стефанов от ПГТО „Добри Желязков“. На мястото на секретаря на общината Валя Радев сяда Кристиян Недков – възпитаник на ПГИ „Проф. д-р Димитър Табаков“.

Общинските спортни дейности днес поемат двама ученици от СУ „Пейо К. Яворов“ – Мирослава Саздова и Стилияна Колева. Функциите на секретарите на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и на Местната комисия за борба с трафика на хора ще изпълняват, както следва – Виктор Георгиев и Давид Митев.