close
България

В МОН изготвят информационна система за търсене на учители

uchitel

Информационна система, която да обобщава търсенето и предлагането на педагогически специалисти подготвя образователното министерство. В нея учителите ще заявяват в кои общини и по кои дисциплини искат да преподават, като се очаква тя да заработи до края на 2018 г., съобщава „Дарик“.

В нея ще се регистрират както току-що завършилите университетите и придобили педагогическа правоспособност, така и останалите учители, търсещи работа. Те ще заявяват в кои общини и по кои дисциплини искат да преподават, обясни министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„От друга страна, имаме информация за всички специалисти, които навлизат в пенсионна възраст и по този начин прогнозираме търсенето на педагогически специалист. В тази информационна система всеки, който завършва, ще може да види в кои общини и в кои училища се очаква недостиг на педагогически специалисти“, посочи Вълчев.

Близо месец преди началото на новата учебна година в около 900 училища текат ремонтни дейности, а в сто от тях ремонтите са цялостни. „В част от образователните институции, по днешна информация в около 50, ще продължат ремонтите след началото на учебната година, но това няма да попречи за нормалното й стартиране“, каза още министърът.

Около 4000 са недостигащите учители към този момент, добави министър Вълчев. Най-трудно се намират учители по физика, математика, химия, както и по информатика и чужди езици. Недостигът е най-голям в по-малките и отдалечени населени места.