close
България

В НУ „Любен Каравелов”-Нова Загора се проведе първото занятие на „Детско полицейско управление“

DSC00442

В Начално училище „Любен Каравелов” се проведе първото занятие на „Детското полицейско управление“ в Нова Загора. То бе уважено от заместник-кмета  на община Нова Загора Ивайло Енев, началник-сектор „Охранителна полиция” главен инспектор Красимир Алексиев, началник-група „Пътен контрол-КАТ” Чавдар Евдокимов, координатора на проекта от страна на РУ „Полиция” – Нова Загора старши инспектор Иван Георгиев и директора на училището Пенка Калина.

Преди  началото на занятието малките каравеловчета, участници в проекта, се запознаха с трудната и отговорна професия на полицая и получиха своите специални униформи – тениски и шапки, осигурени от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Нова Загора. След като се докоснаха до полицейския автомобил, полицейската униформа и използваните помощни средства – белезници, палка и други, децата с огромен интерес изслушаха  първата тема от своето обучение: „Безопасност на движението”. Старши инспектор Чавдар Евдокимов – началник-група „Пътен контрол-КАТ”, увлекателно и достъпно им представи правилата на движението по пътищата, отговорността на всички участници в него, причините за пътно-транспортни произшествия и др.

„Детско полицейско управление“ е национална програма за ранна превенция след подрастващите, която стартира официално от 1 октомври в цялата страна. В Нова Загора е разкрито едно управление, в което ще се включат 24 деца от 3 и 4 клас на НУ „Любен Каравелов“. Основната цел на Община Нова Загора, РУ „Полиция“ – Нова Загора и МКБППМН – Нова Загора е ранната превенция на подрастващите в утвърждаването на ценностно отношение към законите в страната и създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации. Идеята на авторите на проекта е децата, забавлявайки се, да опознаят полицейската професия, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; да се справят в трудни ситуации с различни предизвикателства; да се научат на работа в екип, уважение и толерантност към чуждото мнение и различните от тях.