close
България

В община Сливен отбелязаха Трифон Зарезан

DSC_4243

В почти всички населени места в община Сливен беше отбелязан празникът Трифон Зарезан. Представители на общинското ръководство присъстваха на ритуално зарязване на лозята в селата Глушник и Мечкарево.

С приветствие на кмета на Глушник Димитър Петков започна ритуалът в селото. Той поздрави присъстващите и заяви, че лозарството е тясно свързано с всяка къща и семейство в Глушник. „Децата се учат от малки да порязват и отглеждат лозя. Още по времето на траките в село Глушник се е развивало лозарството. Дано Св. Трифон бъде благосклонен към нас, да няма болести, да има повече грозде и буретата да са пълни с вино. Нека хората да са щастливи и все така задружни“, каза Петков. Заместник-кметът Стефан Кондузов също поздрави присъстващите. „Приятно ми е да бъда сред Вас и да Ви поздравя с празника Трифон Зарезан – празник, който е свързан с българските традиции и история. Нека си пожелаем да бъдем живи и здрави, а на лозарите и винарите, които заслужават нашето уважение, пожелавам успешна и плодородна година“, каза той. По-късно отец Йордан отслужи водосвет и освещаване на лозята по случай Трифон Зарезан.
Председателят на Общинския съвет Димитър Митев и зам.-кметът Стоян Марков присъстваха на днешния празник в село Мечкарево. Молебен за здраве беше отслужен в новопостроения храм „Св. Св. Петър и Павел“. Лозята бяха зарязани от кмета на селото Георги Стоянов и министъра на земеделието в правителството на Бойко Борисов – Десислава Танева. Всички присъстващи се включиха в празнично хоро  на площада в центъра на Мечкарево.