close
България

В петък изтича срокът за подаване на заявление за допускане до матурите

maturi-test

В петък (17-ти март) изтича срокът, в който дванадесетокласниците трябва да подадат заявление за допускане до Държавните зрелостни изпити. Тази година те ще се проведат на 19-и май (БЕЛ) и 22-ри май (предмет по избор). Третата матура по желание ще се състои между 26-и май и 2-ри юни.

Списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали ще бъде обявен от просветното министерство до 18-и май. В този срок дванадесетокласниците ще получат и служебните си бележки за допускане до ДЗИ. Изпитните работи ще бъдат оценявани между 20 май и 4-и юни. Какви оценки са получили абитуриентите ще разберат до 9-и юни. Втори шанс за неуспелите да се преборят с изпитите ще има в края на месец август.

Припомняме Ви, че тазгодишните матури ще се проведат на модули, по модел на есенната сесия през 2016-а година. Зрелостниците ще получават изпитния материал на части и ще разполагат с точно определено време за работа върху всяка от частите. След изтичане на времето те ще предават работата си в плик и няма да имат възможност да се връщат и да работят повече върху съответната част. Зрелостниците ще имат право да излизат от изпитната зала след приключване на работата върху всеки модул.

Промяна в протичането и оценяването няма да има.