close
България

В Природонаучния музей в Бургас разказват за отровните змии у нас

zmiq

Образователната програма на РИМ-Бургас продължава тази събота, 27 октомври, с лекцията „Отровните змии в България“. Автор е уредникът-биолог Божана Рибарова.

Популярен факт е, че в България повечето представители на змиите не са отровни. Предмет на лекторията са именно малкото отровни видове, които можем да срещнем сред природата и то само през топлите месеци на годината. Два от видовете – степна усойница и аспида, дори се смятат вече за изчезнали от територията на страната и не са установявани в продължение на много години. Биолозите подчертават, че змията не би нападнала човек, ако не бъде раздразнена, и съветват при среща с тези създания просто те да бъдат подминати. Добре е при разходка сред природата хората да носят подходящи обувки и чорапи, а също така да се внимава да не се настъпи влечугото случайно, докато се препича на слънце.

Лекциите в обновения Природонаучен музей в Бургас (ул. „К. Фотинов“ 30) са всяка събота от 11.30 часа. Входната такса е преференциална – за възрастни 2 лв., а за учащи и пенсионери – 1 лв.